De les víctimes del temporal de 1911 (veure commemoració a Sant Pol) nou eren de Vilassar de Mar. Per commemorar el centenari dels fets, l’Ajuntament, amb la col·laboració de Bricbarca i altres entitats i persones del poble, va organitzar el diumenge 27 de novembre un acte públic a la platja, al costat de l’espigó de Garbí, a les 5 de la tarda.

En primer lloc es van explicar les conseqüències que la tempesta va suposar per Vilassar de Mar, després l’embarcació La Pinta va portar la flama amb la que es van encendre les torxes en memòria de les víctimes vilassarenques del temporal: Joan Ferrer Ramon, Jaume Llorca Cortès, Melcior Martí Martorell, Salvador Martí Martorell, Jeroni Carrau Bernet, Pau Vila Abril, Miquel Flamerich Carbonell, Francesc Garcia Verdaguer, Salvador Carles Baixés i Jaume Lloret Sevilla, que va sobreviure a la tempesta però que un temps després va morir per les ferides d’aquell dia.

Mossèn Alfons Vila, vicari de la parròquia de Sant Joan va oficiar un respons i seguidament, es van encendre les torxes a la platja, per descendents de les víctimes.

L’acte va finalitzar amb una ofrena a les ànimes dels difunts, ‘el pa dels ofegats’, una antiga tradició mediterrània d’arrels paganes que es remunta al segle XVI. Segons aquesta tradició quan moria una persona ofegada i no es recuperava el cos, l’endemà al vespre la família anava fins al regaló de la platja i llençava al mar una llesca de pa amb una espelma encesa. L’ofrena representa el bon destí que la família li desitja al seu difunt (la llum és la vida eterna i el pa el tribut que es paga al mar per tots els béns rebuts). Aquesta tradició ha estat recuperada per l’entitat Bricbarca-Centre d’Estudis Nàutics, dels vells pescadors de la zona d’Alacant que de ben petits van venir a viure a Vilassar de Mar amb els seus pares per dedicar-se a la pesca de l’almadrava. L’ofrena es va fer des de l’embarcació La Pinta.

Entitats participants: Ajuntament de Vilassar, Bricbarca, parròquia de Sant Joan, Pescadors de l’Espigó de Garbí, La Tropa Teatre, Pubillatge de Vilassar de Mar i els Voluntaris Nou Vent.

Després, convidats pels amics de Bricbarca, va continuar la conversa amb l’acompanyament de pa de pessic amb xocolata.

Font d’informació: web municipal de Vilassar de Mar