Un estudi a l’aquarel·la de Dídac Raurell Vives envers la Casa de Pescadors de Sant Pol de Mar en el seu estat original (l’any 1996 es canvia parcialment el text de l’esgrafiat i el 1987 s’enderroca el pis).

Exposició simultània a la Casa de Pescadors -el Tenyidor- i al Museu de Pintura de Sant Pol de Mar.

Fa un parell d’anys que en Dídac Raurell ens va mostrar per primer cop el seu treball sobre la Casa de Pescadors. Llavors encara l’estava treballant, amb l’atenció i la dedicació continuades amb què sol tractar els temes en la seva pintura. De seguida, vam pensar que el millor fóra que es poguéssin veure a la mateixa Casa de Pescadors. Llavors el Cafè del Centre encara funcionava com a bar i la Casa de Pescadors era realment molt a prop d’aquest centre de Sant Pol, i vam pensar, també de seguida, en una exposició que impliqués més complicitats que la del museu.

Els Amics de les Arts ja havíem col·laborat amb la Casa de Pescadors l’any 1996, restaurant el dibuix de Darius Vilàs de la façana i posant-ne el nom en català. Darius Vilàs era l’autor de les pintures de l’església cremades el 1936; havia deixat empremta en altres cases de Sant Pol. I nosaltres estàvem contents de poder recuperar aquesta façana de la Casa de Pescadors.

La sèrie d’aquarel·les que ens presenta en Dídac, doncs, lligava perfectament amb la intenció d’aquella restauració, i des del Museu de Pintura de Sant Pol vam pensar que seria bo tirar endavant l’exposició amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors i de A Tot Drap, per veure si aquesta iniciativa podia servir per obrir la Casa de Pescadors al poble, endreçant-ne  l’interior per poder-la dedicar a diferents usos. Així ha estat, efectivament, i gràcies a la generositat de la Confraria i a l’empenta de A Tot Drap, podem veure-hi la sèrie d’aquarel·les que en Dídac ens presenta en aquesta exposició,

En Dídac Raurell, a l’exposició “Ara mateix hi ha una barca”, se’ns hi mostra, una vegada més, amb un treball experimental basat en l’aquarel·la però ple d’intervencions poc ortodoxes amb aquesta tècnica. Hi ha, com en molt bona part de la seva obra anterior, fregaments, retalls, afegits, composicions, alteracions de les proporcions i dels punts de vista a través dels quals les seves aquarel·les assenyalen, cadascuna des d’un angle diferent, la polifacètica realitat d’una escena tan quotidiana a Sant Pol com és varar una barca. Pensem que ha estat una bona manera d’obrir la Casa de Pescadors, a totes les activitats que, ben segur, hi arribaran.

 

Text: Joan Puigdefàbregas del Museu de Pintura de Sant Pol.
Fotos: Inés Tafalla, d'A Tot Drap.

En motiu de la inauguració de l’exposició de pintures “Ara mateix hi ha una barca”, Ràdio Sant Pol (107.2) va entrevistar al pintor Dídac Raurell. Entrevista emesa en l’Informatiu del 23 de març de 2018.