Aquest any dos mil vuit, el pregó de la festa major de sant Jaume va anar dedicat a la memòria d’en Jaume Rodríguez Suriñach, fill de Sant Pol, a qui devem els primers intents de divulgació de la història d’aquest poble i de la seva gent, a través dels llibres que va escriure. Una història que d’altres autors, professionals o aficionats, s’han encarregat d’ampliar i aprofundir.

En Jaume havia treballat en una fàbrica de Canet de gènere de punt. No ho era pas historiador professional. Però els seus orígens familiars, – fill i germà de pescadors -, i la seva curiositat innata el van dur a conèixer molts fets i anècdotes  de l’entorn mariner i pescador de Sant Pol. També va consultar arxius i biblioteques per a ampliar i contrastar els seus coneixements.

En una ocasió, va organitzar una exposició relacionada amb temes mariners on havien intervingut santpolencs, buscant material per a exposar en diferents llocs. Va reunir quadres, figures, embarcacions en miniatura, escrits i eines de tota mena, en una exposició que va tenir molt d’èxit. Ell mateix s’hi havia dedicat al miniaturisme naval, fent reproduccions de barques i vaixells.

A més , col·laborava sovint fent escrits per a programes de festa major. Fins que un dia va decidir aplegar-ne uns quants per a fer el seu primer llibre: “Historia y leyendas de San Pol deMar”. Va ser al 1977. Posteriorment amplià  la seva obra amb “Estampas de San Pol de Mar“ l’any 1982 i “Historietes Santpolenques“ el 1986.

En Jaume ens va deixar el mes de gener de dos mil. Però per sempre perdurarà la seva obra.

Aquí en reproduïm un capítol inclòs al seu primer llibre, – amb permís dels seus familiars -, titulat “Les palangreres”, on ens mostra el profund coneixement sobre un dels temes que més li agradaven i coneixia: la vida i les històries dels pescadors de Sant Pol.

Serveixi aquesta mostra, que des de A Tot Drap li dediquem, com a record  i reconeixement per la feina feta, envers aquest poble que tant va estimar.

Santpolencs a Càdiz, o… Les Palangreres (1)

La barca, el temps i les senyes… Les Palangreres (2)

La Carrana i la Malica… Les Palangreres (3)

Les Palangreres (i 4)