Aquest estiu, entre la Roca Grossa i el Far de Calella, i a 20-30 metres de fondària es pescava força peix blau amb curricà. Començà la temporada amb sorells i verats, i acabà amb bacores, melves, bonítols i fins i tot una llampuga petita.

Davant l’excés de peix i el risc associat de generar aversió familiar per la seva ingesta, vaig haver de desenvolupar certes habilitats culinàries dirigides a conservar el peix fins a trobar el moment per compartir-lo amb la família, els amics o com a darrera opció regalar-lo al cunyat.

Per prova i error vaig arribar a la següent recepta, fàcil i ràpida. Necessitarem:

Ingredients

 • 2-3 peces de menys d’un kg de bonítol, bacora, melva o verat
 • 1 ceba
 • 1 got d’aigua
 • 1 got de vinagre blanc
 • 4 fulles de llorer
 • 20 granets de pebre sense moldre
 • 1 cullera sopera de pebrot vermell (dolç)
 • Oli d’oliva

Com ho fem

 • Netegem el peix, traiem caps i cues i separem lloms i ventres sense espines tallant per la línia lateral mitja i separant la carn de l’espinada (reservem cap, cues i espinada per fer sopa, queda boníssima)
 • En una cassola mitjana i una mica fonda barregem l’aigua i el vinagre, afegim la ceba picada, el llorer i el pebre i els fem bullir fins que la ceba quedi cuita, 3-5 minutets
 • En un altra paella afegim una mica d’oli d’oliva, fregim 30 segons el pebre vermell i afegim el peix, que agafi color per fora però sense fregir-lo, només marcar-lo una miqueta, volta i volta 1 minut
 • Afegim el contingut d’aquesta paella a la cassola amb l’aigua i el vinagre, i ho deixem tot acabar de coure a foc lent uns cinc minuts més.

I ja està.

Es pot menjar calent o fred, i aguanta sense problemes una setmana en nevera. Diuen que no és mala educació sucar-hi pa.

Apa, bona pesca i bona menja!

 

Autor: Luis Ruiz, de la Cio. Dibuix del verat: www.sospeix.org