Fitxa tècnica

NomLORENZO
TipologiaLlagut
MaterialFusta
AparellNo
Motor
Any de construcció1936
Lloc de construccióCalella
Mestre d’aixa
Eslora3’99 m
Mànega1’6 m
Puntal0’57 m

Una mica d’història…

Construïda a l’any 1936 a Calella de la Costa, i després de formar part de la flota pesquera de Sant Pol de Mar, la barca es trobava abandonada a la Platja de les Barques feia força temps. Va ser l’any 2007, quan un grup d’amics d’A Tot Drap, en veure-la tan atrotinada a prop de la via i contagiats de l’esperit emprenedor de l’associació, es van engrescar a restaurar-la. Per fer-ho, es van ajuntar sis famílies ben avingudes i, després que el seu propietari, en Rafel Sauleda, els hi cedís l’embarcació, van començar les tasques de restauració. Per fer-ho, es va traslladar la barca a Caldetes, al taller de l’Alfredu Munt, el mestre d’aixa. Si bé de bon principi es va pensar que el motor original seria recuperable, finalment no fou així. Aquesta va ser la primera decisió difícil: un motor nou augmentava molt sensiblement el pressupost inicial de la restauració… La il·lusió per la barca, però, va portar als nous propietaris a “rascar-se la butxaca” i optar per la instal·lació d’un motor nou. La barca va romandre al taller durant part dels anys 2008 i 2009, on va ser restaurada amb l’únic “retoc”, respecte de l’original,  d’aixecar-li una mica la proa per evitar millor l’entrada d’aigua i perquè, en frase d’en Fredu, “quedaria molt més elegant”. Per fi, el dia 7 d’agost de 2009, la Lorenzo tocava l’aigua al port d’Arenys i navegava “ben guapa i ben elegant” fins allà d’on havia sortit, la Platja de les Barques de Sant Pol de Mar, per incorporar-se a la flota d’A Tot Drap.

El bateig de la “nova” barca va suposar el manteniment del nom original, Lorenzo, i es va celebrar el 23 d’agost de 2009 a la Platja de les Barques, on es van repartir les típiques peladilles i la tripulació va cantar l’havanera “Lorenzo”, composada expressament per l’ocasió, amb lletra i música del mariner Pepelu Guardiola.

Des d’aleshores surt a pescar i a passejar de tant en tant, col·labora sempre que pot en les iniciatives d’A Tot Drap i està a disposició dels altres patrons quan aquests l’han de menester. Entre totes aquestes activitats cal destacar la tirada de l’artó durant el Firamar de l’agost de 2013 (25/08/2013), les passejades populars i d’altres. La barca navega bé i la tripulació en té força cura: ells mateixos en fan el manteniment senzill, del motor en té cura en Rafel Sauleda (fill de l’anterior propietari) i la resta està en mans de l’imprescindible i sempre ben disposat Aleix Vila, un autèntic nou mestre d’aixa per a l’embarcació.