Una bona mostra de les aus que es poden veure al nostre litoral el tenim en el llibre Les Aus de Mar Endins, de l’Albert Cama i en Martí Franch. N’extreiem una part del text de cara a la sortida ornitològica que farem amb el Sant Pau:
“Però la forma més eficaç de veure les aus marines en el seu medi i a poca distància és sortir amb una embarcació i atraure-les llençant aliment. Com que les aus estan acostumades a seguir les embarcacions, si se’ls ofereix peix acudeixen en grans quantitats, permetent fer molt bones observacions
i fotografies.
Consells per a les sortides en vaixell:
- Porteu prismàtics.
- Es recomana no portar el telescopi.
- Porteu guies d’aus, ja que es poden veure aus rares que en aquest manual no es tracten i aus terrestres en migració.
- Si teniu equip de fotografia, porteu-lo, ja que les aus es poden veure des de molt a prop.
- Porteu calçat còmode. Normalment és recomanable que no siguin botes de muntanya, ja que taquen el terra de la barca, que acostuma a ser antiadherent.
- Porteu roba d’abric pel fred i sobretot pel vent: barret, guants, paravent…
- Porteu protecció solar.
- Per als menys experimentats, pot ser interessant portar un bloc de notes i llapis.
- Es recomana venir esmorzats i portar menjar i beguda.
- Si preveieu que us podeu marejar o no heu sortit al mar gaire sovint, es recomana prendre medicaments contra el mareig, com a mínim mitja hora abans d’embarcar.”
Fotos d’aus marines fetes per amics d’A Tot Drap
També volem afegir algunes fotos realitzades per amics d’A Tot Drap, d’ocells marins que es poden veure al Maresme. De fet, algunes d’aquestes fotografies són de la darrera sortida que vam fer.
GAVINA CORSA. Espècie en expansió, tot i haver estat amenaçada fa poques dècades. Habita la costa balear, peninsular mediterrània i part del Marroc.
GAVINA CAPNEGRE. Com el seu nom indica te el cap negre, però només a l’época estival. A l’hivern li queda una lleugera franja grisa, com una diadema. Habitual a la nostra costa.
MASCARELL. Ocell marí, del nord d’Europa, que ve a passar l’hivern a les nostres aigues. Sempre el veurem mar endins, sense acostar-se a la costa.
CORB MARÍ GROS. Hivernant habitual, l’haurem vist a les roques de la nostra costa. També el podrem trobar a l’interior, prop de rius, estanys i embassaments.
GAVIÀ ARGENTAT. Gavina de mida grossa. Habitual al port, i seguint les barques d’arrossegament. També freqüenta l’interior en ambients poc mariners, com ara abocadors, etc.
BALDRIGA BALEAR. Considerada una de les espècies més amenaçades d’Europa, pel poc nombre d’exemplars i la freqüentació de les àrees de cria, a la costa balear. Sovint la veurem barrejada amb altres espècies de baldrigues.
XATRAC BECLLARG. El podem veure durant tot l’any, amb un vol més ràpid i lleuger que les gavines. Sovint fa capbussades força espectaculars.
FRARET. Raresa ornitològica a aquestes latituds. És un ocell de l’Atlàntic nord. En varem poder observar un exemplar a la primera sortida ornitològica amb el Sant Pau.
Imatge de capçalera de l'article extreta del llibre Les aus de mar endins, de l’Albert Cama i en Martí Franch.
Deixa un comentari