La pluja i el vent no han faltat a la cita amb el temporal de 1911. La silueta a la paret de l’ermita de Sant Pau atormentada pel so dels corns dels pescadors fa sonar les campanes i tot el poble s’aboca a la platja a tirar del Cap de Sant Pere. Honor al poble de Sant Pol de Mar!. (Toni)

Un acte senzill, simbòlic però emotiu, i per ser una colla d’afeccionats de l’espectacle, el resultat més que satisfactori. Després de 50 anys o més, han tornat a sonar des del campanar de l’església el toc de sant Pere , i la campana de Sant Pau. El poble ha baixat a la platja i s’ han sentit els corns en una nit freda i plujosa. Tot plegat un bon memorial dels 100 anys d’aquella nit tràgica del 31 de gener de 1911. (Ferran)

L’Eliseu Carbonell a la caseta del motor va reviure els efectes d’aquell devastador temporal que afectà la costa catalana i agafà els pescadors per sorpresa, causant la mort d’un centenar d’homes i la pèrdua de nombroses embarcacions. Si bé els accidents causats per temporals eren habituals en temps de la navegació a vela, aquell temporal va ser especialment mortífer perquè va ser totalment inesperat. El Maresme fou una de les zones més afectades degut en part a que el port de Barcelona estava en obres d’ampliació, fent impossible l’entrada amb vents forts del nord o de l’est. Els serveis de salvament estaven escassament organitzats, i malgrat l’heroisme d’una dotzena de mariners de la Barceloneta, no es va poder fer gaire res per rescatar les barques que havien anat a buscar refugi a Barcelona, morint molts pescadors ofegats davant les costes del Garraf. També els obrers de Can Tunis es van jugar la vida per rescatar els pescadors que van poder. A Sant Pol, segons el diari “La Costa de Llevant”, bona part de la població va acudir al toc d’alarma de les campanes i van aconseguir salvar una cinquantena d’embarcacions de Sant Pol, Calella i Pineda.

Finalment ens va transmetre la reflexió de que aquells pescadors vivien a la natura i això comportava molts riscos que a l’actualitat hem aconseguit dominar. Per contra aquest domini i explotació de la natura ens exposa als riscos del canvi climàtic…

Acte a Sant Pol.

Acte a Caldetes.

Per llegir i escoltar més

Taula rodona a 360 radio

L’Hospitalet de Llobregat

Cambrils, recordant el 1911 (Diari Avui)

Cambrils diari digital (1)

Cambrils diari digital (2)