Aquest dijous passat (28 d’abril) a l’Escola del Mar, va tenir lloc una conferència sobre el quetx clàssic, “Ciutat de Badalona”.

En Marcel Mongay, va parlar de la història del vaixell, construït en Fåborg, Dinamarca, l’any 1929. De 69 peus va ser dissenyat pel comerç local de minerals, gra i altres productes de primera necessitat. Buc de comerç originari del Bàltic, en la dècada dels 70, després d’estar alguns anys en sec, inicia la seva travessa cap a les Antilles, aventura que el porta a fer vàries voltes al món. Un dels secrets de la seva llarga vida és que va ser construït amb la millor fusta i amb bons materials, contràriament al que es podria desprendre del seu any de naixement, en una època de recessió. Clare i el seu marit Edward Allcard van veure per primera vegada el casc oblidat en un varador a Antigua el 1974 i es van enamorar de les seves línies ràpides i la seva secció transversal en copa de vi. Finalment el van comprar i, sota el nom Johanne Regina, va començar una nova vida nàutica. En Marcel ens va explicar moltes anècdotes de la vida aventurera de l’Edward Allcard i del seu vaixell.

El projecte pretén recuperar el vaixell com símbol de la ciutat arreu on hi vagi. El procés de recuperació és integral i complex. La previsió és que aquesta primavera estigui a punt. L’embarcació està cridada a esdevenir un símbol de la ciutat en els ports en els que es desplaci i ésser nucli de múltiples activitats esportives, lúdiques i culturals. D’entre els projectes que s’estan dissenyant està el de crear una escola de vela tradicional, amb el dinamisme d’una embarcació totalment renovada i la recuperació dels valors de la feina en equip, la cooperació i també el repte personal d’aquest tipus de navegació. També en oferir sortides lúdiques naturalistes com l’observació d’aus, l’observació de la migració de balenes… I també culturals, com l’ observació de l’sky line de la costa d’aquesta part del litoral i especialment el de la ciutat, les rutes comercials, les incursions pirates i la creació de la ciutat , … Les visites d’escolars també estan planificades. I, sens dubte, és un lloc excel·lent per a celebracions, per oferir xàrters de cap de setmana o de més llarga estada, pot participar de regates de clàssics,… Hi ha moltes possibilitats.

Ciutat Badalona torna a navegar per representar a una ciutat marinera que recull el testimoni de la tradició tot mirant amb garantia al futur des del seu port urbà, punt des del que aglutinar a totes les persones amb trajectòria marina i base des de la que apropar a nous navegants.

Bones singladures!, us hi esperem a Sant Pol!.

Informació sobre l’Associació dels Amics del Quetx Ciutat Badalona

Vídeo sobre Edward Allcard a THALASSA