El cabrestant o gigre que hi ha dins la caseta del Motor –la Màquina– és mogut per un motor elèctric AEG. Però a primers de segle XX, el subministrament d’energia elèctrica era força irregular. Per aquest motiu el propietari de la Màquina, en Mià dels bous, per assegurar el servei amb més fiabilitat, hi acoblava motors d’explosió que suplissin l’AEG quan fallés l’electricitat. Aquest és el segon d’aquests motors, és un Ferm “semi-dièsel” dels anys 40 que pertanyia a una barca (molt probablement a la Maria, de l’Alfonso).

Les característiques tècniques d’aquest motor estan molt ben descrites al document que ens va proporcionar l’enginyer Eduard Kirschner.

Les últimes vegades que va funcionar va ser als anys 80 coincidint amb el trasllat de les últimes barques de pesca cap al port d’Arenys. Es va tornar a engegar al 2012, però es va aturar.

Feia molt temps que el volíem tornar a posar en funcionament. Finalment, per decisió de la Junta d’A Tot Drap i sota la supervisió de Josep Maria Ramon Bonamusa, “Musa”, des de mitjans de Desembre de 2017 estan treballant en la seva restauració en Josep Martí Gay de Calella i en Joan Calafell d’Arenys. En Josep és pescador de professió i aficionat als motors, i fa 4 anys va portar a terme la restauració del motor del mateix model i coetani al de la caseta, a Calella (https://www.youtube.com/watch?v=-QXzUi09C2k); en Joan ha estat mecànic dels pescadors al port d’Arenys, i té gran experiència en motors.

Al començament d’aquesta rehabilitació, es va aconseguir posar-lo en marxa unes quantes vegades però es parava. Es van revisar i polir peces i engranatges, entre elles la bomba del gasoil, però tot i això no mantenia l’arrencada. Semblava que el problema era de les parets del cilindre que conté el pistó, doncs s’havien fet velles i irregulars i no permetien que la força que el pistó fa al baixar fos suficient per adquirir la pressió de compressió necessària per mantenir l’explosió del gasoil.

Després de molts treballs i de llimar el cilindre a mà, els dos homes han aconseguit que el motor torni a funcionar (veieu-ho al vídeo que va penjar en Josep Gay al seu facebook: https://ca-es.facebook.com/josep.martigay/videos/1625203587556567/).

Moltes gràcies a tots dos per la feina feta!

Ho celebrarem junts tal com l’ocasió es mereix!

 

A Tot Drap. Secció de la Caseta