Fitxa tècnica

NomAMPARO
TipologiaLlagut
MaterialFusta
AparellLlatina
Major llatina i floc
Any de construcció
Lloc de construcció
Mestre d’aixa
Eslora5’2 m
Mànega1’95 m
Puntal0’65 m

Una mica d’història…

Barca de començament de segle XX, d’any de construcció desconegut, i originària de Calella, de Can Soques, d’on va agafar el nom d’Amparo, com es deia la mestressa de la casa.

Adquirida pels germans Vinagreta (Benet i Josep Maria Germà) fa més de 60 anys, la van dotar de “maquinilla”, i en van fer ús professional per la pesca tradicional d’arts menors. La barca va ser despatxada pel patró, en Benet, disposant de rol fins que per normativa de Comandància no es va permetre el patronatge de més d’una embarcació, essent llavors donada oficialment de baixa.

A partir d’aquell moment, la barca sortia només diumenges i festius i el peix que es pescava era venut per la Milagros, la dona d’en Benet, a casa seva, on preparava també “morzars” per la tripulació i amistats.

Després d’un temps d’inactivitat, quan els germans Vinagreta van deixar d’anar en marc, i de la mà de Joaquim Carbonell i d’A Tot Drap, varen cedir la barca al “Pipa Club” l’any 2004, que amb el projecte “Salvem l’Amparo”, van fer restaurar-la a Caldetes pel mestre d’aixa dels pescadors de Sant Pol, en Fredo Munt, aconseguint varar-la en 2 o 3 ocasions.

Però no ha estat fins al 2014 en què, fruit de l’agermanament entre l’Amparo i la Tortuga, i de l’empenta de l’Aleix Vila, incorporat al projecte com a armador i “mestre d’aixa“, se n’ha fet una nova restauració, se l’ha armat amb aparell de vela llatina, i ara, l’Amparo, torna a navegar.

En són els padrins la família Vinagreta, i la Penya Xíndries. La Milagros recorda l’Amparo de sempre, des d’abans de casar-se amb en Benet, i també al seu cunyat, en Josep Maria, fumador de caliquenyos i entranyable home de mar.