Fitxa tècnica

NomGRIMOLA
TipologiaBot
MaterialFibra
AparellLlatina
Major llatina
Any de construcció1975
Lloc de construccióCalella
Mestre d’aixaJosep Maria Turró
Eslora3’95 m
Mànega1’55 m
Puntal0’45 m
Registre brut0’83 Tn

Una mica d’història…

El primer propietari de la Grimola va ser en Joan Talamàs, de Sant Pol, que la va encarregar al mestre d’aixa de Calella, en Josep Maria Turró, i el juny del 1975 va anar a l’aigua equipada amb un motor Solé-Lombardini de 4’1 HPa.

En Joan Talamàs la va tenir fins a finals dels 80, quan la va comprar en Raimon Carrasco, i a meitat dels 90 va tornar a canviar de mans, comprant-la els seus fills Xavier i Jordi i el seu nebot Jordi Armengol.

Cap a l’any 1998 els tres propietaris la van aparellar a vela llatina seguint els consells d’en Miquel Castellà -l’Oreneta, pescador de Sant Pol que havia aconseguit anar a pescar a les darreres èpoques, cap als anys 40-50, quan encara es feia a vela i motor conjuntament segons les condicions meteorològiques del dia.

Les veles major i pollacra les va fer en Toni Tió, i en Carles Puchades va dissenyar i muntar l’aparell de vela llatina, la primera pala del timó i va dibuixar i encarregar a can Rovira les peces per sostenir el pal. En Puchades també va fer la primera antena de la Grimola lligant dos pals vells de windsurf.

Com explica en Xavi Carrasco: “en aquell moment ho fèiem entre tots, seguint els consells de l’Oreneta, en especial en Puchades i en Jordi Armengol”.

Actualment, i des de l’any 2014, després de la gran restauració del buc que va fer l’Aleix Vila, els propietaris Carrasco i l’associació A Tot Drap van acordar una copropietat i us compartit per al manteniment de la Grimola i divulgació de l’art de navegar a vela llatina.