Aquest any dos mil vuit, el pregó de la festa major de sant Jaume va anar dedicat a la memòria d’en Jaume Rodríguez Suriñach, fill de Sant Pol, a qui devem els primers intents de divulgació de la història d’aquest poble i de la seva gent, a través dels llibres que va escriure. Una història que d’altres autors, professionals o aficionats, s’han encarregat d’ampliar i aprofundir.

En Jaume havia treballat en una fàbrica de Canet de gènere de punt. No ho era pas historiador professional. Però els seus orígens familiars, – fill i germà de pescadors -, i la seva curiositat innata el van dur a conèixer molts fets i anècdotes  de l’entorn mariner i pescador de St. Pol. També va consultar arxius i biblioteques per a ampliar i contrastar els seus coneixements.

En una ocasió, va organitzar una exposició relacionada amb temes mariners on havien intervingut santpolencs, buscant material per a exposar en diferents llocs. Va reunir quadres, figures, embarcacions en miniatura, escrits i eines de tota mena, en una exposició que va tenir molt d’exit. Ell mateix s’hi havia dedicat al miniaturisme naval, fent reproduccions de barques i vaixells.

A més , col·laborava sovint fent escrits per a programes de festa major. Fins que un dia va decidir aplegar-ne uns quants per a fer el seu primer llibre: “ Historia y leyendas de San Pol deMar”. Va ser al 1977. Posteriorment amplià  la seva obra amb “ Estampas de San Pol de Mar “ l’any 1982 i “ Historietes Santpolenques “ el 1986.

En Jaume ens va deixar el mes de gener de dos mil. Però per sempre perdurarà la seva obra.

Aquí en reproduïm un capítol inclòs al seu primer llibre, – amb permís dels seus familiars -, titulat “Les palangreres”, on ens mostra el profund coneixement sobre un dels temes que més li agradaven i coneixia: la vida i les històries dels pescadors de Sant Pol.

Serveixi aquesta mostra, que des de A Tot Drap li dediquem, com record  i reconeixement per la feina feta, envers aquest poble que tant va estimar.