A Sant Pol encara hi ha qui recorda els temps en què en sentir l’avís de les campanes tot el poble corria cap a la platja per ajudar a les palangreres santpolenques que havien quedat atrapades pel temporal.

En arribar les barques, els palers, amb el cap de Sant Pere en mà, esperaven el moment propici per llençar el crit de CIA!! i d’aquesta manera indicar a la barca que emprengués l’atracada a força de rems aprofitant la xurria d’una plena. Quan la barca quedava amorrada al tocar de la sorra un paler posava el cap de Sant Pere a la roda de popa i, llavors, tot el poble tirava amb força al mateix temps que es llençaven crits d’entusiasme per animar-se els uns als altres.

 

El projecte que aquí us presentem és el resultat del treball conjunt d’un grup d’entitats santpolenques i és per aquest motiu que hem pensat anomenar-lo El cap de Sant Pere ja que aquesta expressió s’ha convertit per als vilatans de Sant Pol de Mar en símbol de l’esforç col·lectiu per a un fi comú.

La idea va sorgir espontàniament a partir de la presentació del llibre Una dona de mar, d’Eliseu Carbonell i Ester Pujol, i aglutina tot un seguit d’entitats per elaborar un projecte conjunt dedicat a la dona del pescador i al mar.

PROGRAMACIÓ

  • Diumenge 20 de juny. Presentació del programa d’actes del Cap de Sant Pere.
  • Dissabte 17 de juliol. Arribada del nou capgròs de la colla de geganters amb el sardinal Sant Pau, bateig del capgròs i cercavila dels gegants de Sant Pol, Andorra la Vella i l’Ametlla de Merola.A les 22.00h a la platja de les barques.
  • Del 19 al 22 d’agost. FIRAMAR: conjunt d’activitats relacionades amb el mar.(Veure programa específic)
  • Divendres 20 d’agost. Estrena de l’obra La barca Nova d’Ignasi Iglésias.A les 22.00h al Centre cultural i d’Esbarjo.
  • Diumenge 22 d’agost. Arribada de l’ofrena i de l’exvot de vila del Sant Pau.A les 12.00h a la platja de les barques. Tot seguit, cercavila amb els gegants i el capgròs fins a l’ermita de Sant Pau on es lliurarà l’ofrena.Representació de l’obra La barca Nova d’Ignasi Iglésias.A les 22.00h al Centre cultural i d’Esbarjo.
  • Divendres 10 de setembre. Representació de l’obra La barca Nova d’Ignasi Iglésias.A les 22.00h al Centre cultural i d’Esbarjo.
  • Diumenge 12 de setembre. Representació de l’obra La barca Nova d’Ignasi Iglésias.A les 20.00h al Centre cultural i d’Esbarjo. El Cap de Sant Pere és un projecte de: El Centre Cultural i d’Esbarjo de Sant Pol de Mar + Penya Xíndries + A Tot Drap + Colla de geganters de Sant Pol de Mar + Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sant Pol de Mar.