L’avi Negre arriba per mar, a bord del Sant Pau i envoltat dels sons dels grallers que l’acompanyen. A la platja focs, llums, torxes… i cants alegres que responen als de la barca. Als geganters de Sant Pol els hi acompanyen els de l’Ametlla i Andorra

El vell pescador baixa de la barca, saluda a tothom i es col·loca al mig mentre sonen les gralles i els timbals i parla de la següent manera: “Salut gent de Sant Pol, autoritats, mossèn, padrins, geganters, Mercè, Ben Hassat, Carlemany, Hermenesenda, Maria de Merola, Mateu i àmics que avui esteu aquí presents. Es per mi un goig i una alegria poder formar part d’aquest patrimoni i que hagueu pensat amb mi per ser el representant de totes les famílies dels pescadors de Sant Pol. Gràcies geganters, em sento joiós de poder-vos acompanyar per arreu del país i plegats fer d’ambaixadors d’aquest poble de pescadors.Tot i que el meu cap es de cartró, tinc molt de sentiment en l’interior, arreu explicaré les històries dels mariners que durant molts anys vivien i omplien aquest indret de Sant Pol. Saltaré i ballaré el so de la música de les gralles i dels timbals, m’aproparé els infants perquè per ells és motiu de la meva existència… I amb el dimoni d’or, la Mercè i en Ben Hassat a partir d’avui a cada festa ens trobareu per Sant Pau i Sant Jaume!”.

Després del cant de gralles i timbals parlen els padrins: “Salut vell pescador… és un gran honor que avui ens atorguen els teus companys geganters de ser nosaltres els escollits per ser els padrins, la gent de Tot Drap, els àmics del mar i de la platja. Amb seny i amb les mans molt precises de l’artista Casserras de Solsona, mica en mica t’ha anat donant forma, al igual que els teus companys la Mercè i en Ben Hassat i la resta de gegants que avui ens acompanyen… L’artista s’ha inspirat i no es casualitat de la teva gran assemblant-se en aquell vell pescador tant emblemàtic de la nostra platja, en Jaume Pujol: l’Avi de cal Negre. Benvingut, vell pescador i et convidem a que siguis el patró de la nostra embarcació. Per terra aniràs amb els gegants a fer d’ambaixador de la nostra població. Per mar també ho faràs amb nosaltres, resseguint tota la costa de llevant fins a ponent, si a tu no et sembla malament. Mentre sortíem del port de Sinera, de camí per el mar cap aquí, segur que t’hauràs fixat amb el Montnegre, amb els cims del Montalt, Grimola, el Campo Santo, Sant Pau, el far, la casa de les nines, les torres de Calella, totes elles són senyes en que tu ja fa temps et guiaves. Juntament amb el Sant Pau, ens ajudaràs a mantenir el bon record, on la platja era fa uns anys per la gent de Sant Pol el centre del món. Benvingut vell Pescador… Ara parla en Mateu, gegant de l’Ametlla: Bones amic pescador, amic de Sant Pol, segur que a partir d’avui anirem plegats, junts ballarem el so dels nostres grallers i compartirem de ben seguir bons moments. Enfila un xic amunt, a l’altra banda del Montnegre, passant per el Vallés, on quatre pins en fan un bosc espès, vés seguint el riu… ja veuràs que entre Navàs i Puigreig hi ha l’Ametlla de Merola a on la Maria, jo i els nans t’esperarem i junts passejarem entremig d’aquelles fàbriques de teixit. Ballarem plegats a ritme del galop entre nans i gegants. Quan arribi el Nadal no oblidis de pujar, doncs la nostra població es coneguda com a terra de pastorets, i no marxis pas del Berguedà, abans no hagis saltat al ritme emocionant d’un ple de la Patum. Ja tinc ànsia de que vinguis a veure’ns a l’Ametlla i et puguem explicar les nostres petites històries d’aquesta colònia del Berguedà…Quan calla la música parla l’Ermenessenda, geganta d’Andorra: S’ha et saluda amic santpolenc, ja tinc ganes també de que vinguis a terres andorranes. No cal que tiris endarrere quan deixis el Berguedà, doncs enfila més amunt, a l’altra banda del Cadí, i ja estaràs a la Cerdanya, enfila més amunt, hi passes la frontera, i en no res arribaràs a Andorra la Vella. En Carlemany com a bon amfitrió et portarà a fer un tomb entre muntanyes, turons, carenes i planes… podràs fer el vol per el nostre petit país… Amb tu volem ballar, com moltes vegades ho fan també els teus companys geganters, el contrapàs d’Andorra el diumenge de Festa Major a la plaça engalanada. Si pujes a l’hivern, quan la neu ho cobreix tot, una bona escudella provaràs, d’aquelles que ens animen a tots plegats. Segur que no tindràs excusa d’acceptar la invitació doncs la propera setmana el teu poble i el meu s’agermanaran. Salut i llarga vida vell pescador!! Et donem la benvinguda els teus amics i germans del Principat!”

I el mossèn fa la benedicció i un alegre cercavila recorre Sant Pol. La platja recupera la pau d’una nit d’estiu tot sentint allunyar-se la algaravia de la gent que canta, balla i salta al ritme de gralles i timbals. Amb l’espurneig de torxes ja consumides el Sant Pau es torna al mar en mig de la remor del trencall de les onades…

Fotos: jmontmany i jarmengol