Crònica del dia 22 d’agost de 2010.

EXVOT: “Do fet a Crist, a la Mare de Déu o a un sant en compliment d’un vot o en record d’un benefici rebut, consistent en un objecte que hom penja a la paret o al sostre d’una capella o temple” (Enciclopèdia Catalana)

Els amics d’A Tot Drap hem volgut donar gràcies al Sant per la bona marxa del nostre projecte i alhora demanar protecció pels nostres navegants tan a la mar com a terra.

En Toni Clapés (veure la seva maqueta de la LUISA) ràpidament va oferir el seu art, paciència i dedicació i després d’un munt d’hores ens va portar un veritable tresor: una maqueta del Sant Pau tan real que quan el vent de Sant Pol li va inflar la vela semblava que anava a sortir navegant (veure la contrucció de l’exvot del Sant Pau).

El matí va començar amb la tirada de l’art a la platja: dues colles tirant de l’art fins ajuntar-se per treure la pesca: uns trenta quilets de sonso. Després la penya Xíndries (organitzadora de Firamar) va convidar a tothom a sardines.

La Tortuga i la Dulors van sortir a rebre al Sant Pau en el que viatjaven Ben Hassat i l’avi Negre portant l’exvot. El so de les gralles ens avisava de que les barques eren aprop.

Arriba el Sant Pau i baixen a terra els seus il·lustres passatgers i per fi l’exvot, que es rebut pel seu creador, en Toni.

Els balls i la música de gralles i el tambor va circulant pels carrers que pugen a l’ermita. Els de la colla ens expliquen que es el primer cop que els gegants s’atreveixen a arribar tan amunt i fins i tot hi entren al temple. La capella plena com els dies de festa gran acull un senzill acte en el que en Quim ens diu que el patrimoni d’una comunitat no tan sols son bens materials i per això el que volem els que allà estem es recuperar també l’esperit del nostre poble mariner. La benedicció del mossèn es continua amb el cant dels goigs de Sant Pau: altre tradició recuperada. L’exvot queda com ofrena al Sant, testimoni de la il·lusió i empenta del nostre poble envoltat de l’emoció que tots els que varem estar vam sentir.

VEURE MÉS FOTOS A PICASSA

Fotos: Joan Tallada