La caseta del motor d’avarar i treure les barques a la platja es la última que encara queda a tot el litoral català. Va ser recuperada per la nostra associació i habilitada per una funció museística com mostren les activitats adreçades a escoles de la nostra zona.

A finals de 2010 la màquina va ser declarada com Bé Singular i va ser inclosa en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Aquest dilluns es va aprovar al Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, una moció per la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la caseta del motor. I això que vol dir? doncs com que la competència és municipal, pel fet de ser un municipi de més de 5.000 habitants, ara només cal que l’Ajuntament comuniqui l’acord al Departament de Cultura de la Generalitat perquè es faci la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. La Generalitat no ha de fer cap mena d’avaluació, només prendre nota de l’acord. Això vol dir que la Declaració BCIL i els seus efectes, de cara a protegir l’edifici ja és vigent.

Es un fet important dins la gestió de protecció del patrimoni i que pot ser decisiu per fer front a possibles iniciatives de Direcció General de Costes que pugin posar en perill la seva existència, tal i com es rumoreja aquest dies….

La confraria de pescadors de Sant Pol també s’ha unit en aquesta tasca de defensa del patrimoni i esta fent gestions a la Direcció General de Pesca per desbloquejar-ho. L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) es fa ressó del problema al seu bloc.

Es temps de mirar en perspectiva la singladura de la nostra associació des de l’article escrit per l’Enric Garcia a la revista Drassana del Museu Marítim a l’any 2006 on es recollia la globalitat del nostre projecte associatiu. Algunes de les fites avui son una realitat: Revalorant el passat patrimonial: la recuperació de la façana marítima de Sant Pol. Associació A Tot Drap Any 2006, Núm.: 14.