8 de setembre de 2018, Can Coromines

El dissabte 8 de setembre, a Can Coromines, l’associació A Tot Drap vam organitzar una taula rodona per difondre la figura del filòleg Joan Coromines, un dels catalans més excepcionals que ha donat el segle XX.

La família Coromines, que era de Barcelona, va establir la seva residència d’estiueig a Sant Pol de Mar (1914-1938), a la casa que actualment acull la Fundació Coromines i la Biblioteca de Sant Pol.

Un dels entreteniments de Coromines durant aquestes llargues estades a Sant Pol consistia a recollir les paraules que sentia dir als santpolencs, pescadors o terrassans, i apuntar-les en les seves cèdules, unes fitxes amb tota mena d’informació sobre el significat i sobre la vida i l’ambient de les paraules.

Dissabte passat els intervinents a la taula rodona van evocar la figura de Coromines i es van fer ressò d’alguns dels mots del món pescador que consten al Diccionari Coromines i que fan referència d’una manera o altra a Sant Pol de Mar.

L’acte va ser presentat per Víctor Martí, president d’A Tot Drap, que va explicar els objectius i orientació de l’acte, en el context de les finalitats i activitats de l’associació i va agrair als ponents i als assistents la seva presència.

El primer dels intervinents va ser Josep Ferrer, director de la Fundació Coromines, que revisà la biografia del filòleg i en va destacar les obres més importants: el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana.

A continuació l’artista i poeta Perejaume, que va ser comissari de l’exposició ‘Amidament de Joan Coromines’ el 2005 a La Pedrera, ens va donar una visió més personal i suggeridora del filòleg, que a més era un gran excursionista. Coromines i Perejaume compartien no sols l’amor per la llengua, sinó també la passió per la terra, el paisatge i la natura.

L’acte va continuar amb la intervenció del filòleg Lluís Cabruja, que ha resseguit amb deteniment el Diccionari Coromines per mirar de descobrir-hi el rastre dels mots santpolencs. Fruit d’aquesta tasca va ser la publicació d’un recull de mots del Diccionari Coromines que fan referència a Sant Pol.

Finalment, Cabruja va interpel·lar el veterà pescador santpolenc Pere Tarridas sobre algunes de les paraules del Diccionari que fan referència a Sant Pol. L’objectiu del diàleg entre Cabruja i Tarridas era veure si els mots santpolencs recollits per Coromines encara eren vius o havien caigut en desús, etc.

Mariona Ferret, moderadora de l’acte, anava llegint les definicions del Diccionari Coromines amb les referències santpolenques i Tarridas anava acolorint les definicions amb les seves vivències i records.

L’acte va acabar amb unes paraules de l’alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido, que va agrair la iniciativa de l’associació A Tot Drap, com també la bona predisposició de Lluís Cabruja, Perejaume, Pere Tarridas i la Fundació Coromines per la consecució de l’acte, que va omplir de gom a gom la Biblioteca Can Coromines.

Recull de paraules del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana

  • Borm (volum II, pàg. 119, columna b, fila 8)
  • Guaita (volum IV, pàg. 688, columna b, fila 12)
  • Sardinell (volum VII, pàg. 678, columna b, fila 14)
  • Senya (volum VII, pàg. 809, columna b, fila 33)
  • Immarcessible (volum V, pàg. 473, columna b, fila 39)
  • Satiàgraha (volum VII, pàg. 717, columna b, fila 1)

Ràdio Sant Pol (107.2 FM) n’enregistre l’acte

Exactament, i recentment l’ha publicat a la seva web. Moltes gràcies companys de Ràdio Sant Pol!

 

Autora: Mariona Ferret