Aquest dissabte cinc de febrer, i amb una previsió meteorològica no gaire encoratjadora, hem pogut fer una exitosa sortida ornitològica, acompanyats pels ornitòlegs Cristina Mora i Carles Tobella.

La sortida s’ha realitzat amb dues embarcacions, el Sant Pau i la Beth, que han anat navegant en paral·lel tota l’estona.

Des del mateix port hem anat llençant l’esquer -seitons- per atraure els ocells.

Ràpidament s’ha anat formant un estol cada vegada més nombrós de gavines de varies espècies, majoritàriament gavià argentat i gavina vulgar, I en menor quantitat també gavina capnegre i corsa.

Amb un rumb perpendicular a la costa durant unes dues hores hem arribat fins a sis milles de distància. A més de gavines anaven apareixent exemplars de corb marí gros i uns quants mascarells. També unes poques baldrigues mediterrànies i fins i tot una baldriga balear, considerada una de les espècies més amenaçades d’Europa.

De cop i volta les gavines s’han enlairat i han format un estol més compacte que sobrevolava damunt nostre. Això ha succeït perquè han aparegut alguns exemplars de paràsit gros, els pirates de la mar, una espècie que no dubta a empaitar-ne d’altres per a robar el seu menjar, encara que sigui fent regurgitar els què han menjat. Les gavines adopten la forma d’estol compacte per a protegir-se entre elles.

De tornada, poc després de virar, hem pogut veure alguns exemplars llunyans de gavot.

Ja dins del port ens ha sorprès un martinet blanc, una espècie més pròpia d’aiguamolls que no dubta a visitar altres entorns per a trobar menjar.

Quatre hores de navegació que ens han portat a 6’3 milles de la costa, amb un temps i un estat de la mar prou favorables, i ens ha permès gaudir d’aquesta segona sortida ornitològica d’A Tot Drap.

Montserrat Garrido: Ha estat una sortida molt interessant i hem pogut aprendre a distingir diferents ocells que viuen entre nosaltres. Activitat que s’hauria de fer periòdicament!!!

Núria Losantos: La sortida d'ahir va ser magnífica, en tots els sentits: la meteorologia va acompanyar i tot i que no va fer massa sol, tampoc no va fer fred; el patronatge, impecable; i l'ornitologia, un espectacle. Amb ganes de repetir!
Glòria Pladellorens: Durant la sortida d'ahir vam ser protagonistes dels elegants vols rasants del mascarell, de com les gavinetes que no deixen escapar ni un peix i que quan cal, fan pinya per esquivar la força i l'agressivitat dels grans paràsits. La natura amb tota la seva bellesa, cruesa i força de supervivència. Nosaltres, els espectadors privilegiats i tot a tocar de Sant Pol. Gran jornada! Gràcies a tothom.
Sílvia Llopart Egea: Una experiència enriquidora en un marc incomparable, con és la mar. A bord d'unes embarcacions de les que ens sentim orgullosos, homenatge als pescadors i recuperades pels que treballen per mantenir la tradició i la memòria. Avui la Sant Pau no ens ha servit per a pescar, però si per aprendre una mica més d'aquella fauna que viu del mar i de la pesca. Hem navegat sota un estol de gavines corses i capnegres, gavians, corb marins més grans dels habituals ameritzant una i altra vegada, hem gaudit del vol elegant i observador dels mascarells en blanc i negre i del vol àgil i dinàmic de les baldrigues mediterrànies i ens hem protegit tots d'uns quants paràsits, que només volien prendre'ns el peix mentre ens deleitaven amb la seva ratlla blanca sobre fons marró. Mar plata, sol tebi i remor d'ocells a bord de la imponent Sant Pau i de la petita Beth. Un día per repetir. Gràcies a Tot Drap per apropar-nos al mar, a en Carles per il.lustrar-nos i a l'Octavi per contagiar-nos el seu entusiasme per les aus.

Podeu veure fotos de la sortida en aquest enllaç:

https://lightroom.adobe.com/shares/b7eb37ea44c940b7984bb1e9711ad975

Fotògrafs:

  • Elisa Pérez
  • Joan Tallada
  • Cristina Mora
  • Carles Tobella
  • Lali Buera
  • Cuca Balius
  • Ignasi Serrahima
  • Montserrat Garrido