Com ens explica en Vicente García-Delgado a Técnicas de navegación a Vela Latina: “a part dels nusos bàsics com l’as de guia, el d’escota o el nus pla, n’hi ha d’altres que han demostrar ser molt pràctics, fàcils de fer, i lo més important, de desfer ràpidament, i com que no es fan servir a la vela actual però sí a la vela llatina, creiem convenient destacar-los i practicar-los”.

De tots els nusos, el de manegueta seria el primer que ha de saber fer tothom que comença a navegar a vela amb el Sant Pau, per exemple, perquè és el que es fa servir més durant la navegació, per amarrar la trossa, el davant, l’orsapop, l’escota… caps que s’han de poder deslligar ràpidament.

1er: Passem el cap per la manegueta
2on: Hi fem una volta
3er: Fem una baga i la passem per darrera el cap
4art: Passem la baga per la manegueta i cacem
Adaptació de les indicacions que dóna en Vicente García-Delgado al seu llibre Técnicas de navegación a Vela Latina. Imatges i text extrets del mateix llibre, amb el permís i la col·laboració de l'autor.